snipan.com

snipan.com Träbåt, Ålandssnipa, två ägare, 7,5m lång, 2,4m bred, Albin O41 4 cyl bensinmotor, Solex 26 VBN förgasare, fernissad, bottenmålad

lördag, juni 24, 2006

Blå, blå vindar och vatten...

posted by Thraíndir @ lördag, juni 24, 2006 

SMHI lovade väder. Inte nödvändigtvis vackert, men väder skulle det åtminstone bli. Runt lunch var vi samlade på Reimersholme och efter en stunds väntan kastade vi loss för att möta träbåts-Peter med röd plastsegelbåt i Årstaviken för färd mot Idskär och midsommarfirande.

Färden ut var ett mödosamt arbete bestående av köttbullekastning på Peter och förtäring av Dagens, gjord på rosévin. Resan till Idskär tog en stund med endast två korta soppatorskstopp (limerick?) - ett för vardera ekipage.

När det verkade vara en dryg halvtimme kvar sattes färskpotatisen att koka. Detta torde vara första gången gasolköket nyttjas. Och under gång dessutom :)

Väl framme på Idskär gjorde Peter vant en ensamtilläggning medan jag kollade i knopboken hur man gjorde en pålstek för att skarva ankartrossen. Gastarna räddade mig med en föredömlig knop medan en annan världsvant angjorde bryggan. Könsrollerna var åter i balans medan jag kånkade och kastade blyklump.

Bordet dukades upp med allt som ett midsommarbord ska innehålla. Fast för tio personer. Trots att vi bara var fem. Lax är jättegott men ett halvt kilo per person är tom med mycket om det serveras som enskild rätt - bara ett tips.



Årets båtpryl blir häftmassa
eller kludd som det kallades i båtfolkmun (åtminstone på Snipan). Används med fördel att hålla framförallt dryckeskärl på plats i sjögång. Det ursprungliga syftet med medhavd häftmassa var att hålla eventuella midsommarblomster på plats.

Resan hem gjordes under tre sena timmar på ett Mälaren i bleke. Vackrare än så kan en midsommar knappast avslutas.


3 Comments:

Blogger Joche said...

Glad midsommar på er. På Västkusten var det solsken i dagarna tre.

6/25/2006 09:35:00 em  
Blogger Thraíndir said...

Detsamma! Här på ostkusten kör vi med växlande molnighet - en gammal och kär tradition :)

6/25/2006 11:18:00 em  
Anonymous Anonym said...

Verkar som att ni haft det toppen. I stockholms skärgård var det strålande solsken hela helgen! :)

6/26/2006 12:52:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home