snipan.com

snipan.com Träbåt, Ålandssnipa, två ägare, 7,5m lång, 2,4m bred, Albin O41 4 cyl bensinmotor, Solex 26 VBN förgasare, fernissad, bottenmålad

söndag, juli 02, 2006

Motorexperter förenen er

posted by Joche @ söndag, juli 02, 2006 

1. Tre av fyra tändstift är sotiga mer torra, det fjärde är sotigt men fuktigt?
2. Vid gaspådrag märks en signifikant skillnad i bensinförbrukning som inte motsvarar varvtalshöjningen?
3. 0.7mm på brytarspetsen, exakt vilket mått är det här och var sitter brytarspetsen?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sotiga stift som är torra beror på för fet bränsleblandning, för mkt bränsle eller för lite luft. Innan man börjar gräva i förgasaren, är det värt att kolla att den verkligen får luft som den skall. Igenkorkat luftfilter, krånglande chokespjäll (som blir kvar i stängt läge) eller något annat som sätter stopp för lufttillförseln.

Det fjärde blöta stiftet beror på att det inte blir någon förbränning alls i den cylindern pga attt det inte blir någon gnista. Tändningskrångel, problem med tändstift, torksprucken tändkabel eller fördelare. En kabel är det troligaste här, även osynliga sprickor läcker gnistor, särskilt bra med lite saltvatten på men fördelaren ligger som punkt två att kolla på listan.

Jag hittade brux till er Albin på
http://www.marinshopen.se/listor/albin.htm
Men den har ni nog redan? Hur som helst, sida 16 ff visar tändningen. Där ser du var brytarspetsen bor. Kallas "kontaktbrytare" i bruxen där det för övrigt också står att det bör vara 0,4 mm brytarspetsavstånd. Det låter lite mycket med 0,7 mm tycker jag, men om ni sett det någonstans så kolla igen. Kan det inte vara gapet i tändstiften som ska vara 0,7 mm?

7/02/2006 11:40:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home